Det kræver selvtillid

En ung fyr, universitetsstuderende, kontaktede mig i september måned pga. dårligt selvværd. Han var usikker på, hvem han selv var, og hvad han ville med livet. Han følte sig sjældent glad.

Den første samtale er altid vigtig. Her forsøger man at finde ind til kernen af problemet. Og i dette tilfælde var det ingen undtagelse, for denne unge fyr havde i flere år gået og følt, at han skulle leve op til andre.

Han blev hurtigt klar over, hvem han selv var, kunne bedre mærke sig selv og sine følelser. Han fandt ud af at sige til og fra, bl.a. overfor sin kæreste. Han begyndte at se sig selv i et mere positivt lys, hans selvværd øgedes, og han blev igen motiveret til sit studie og opdagede, at han var på rigtige vej. Men bedst af alt fik han meget bedre selvkontrol, når han blev frustreret og kunne derved undgå at råbe, når en situation var ved at udvikle sig til afmagt (4 samtaler på 2 måneder).

Skønt når et ungt menneske finder tilbage til troen på sig selv og finder livslysten igen

Det svære parforhold

Der kom et par til mig, begge var de i starten af 50´erne. Deres forhold var kørt af sporet, men i stedet for en skilsmisse, ville de give forholdet en ny chance. Deres hverdag var evindelige skænderier. De var meget ulykkelige over det og forstod ikke, hvordan de var kommet så langt væk fra deres normalt kærlige og intime forhold. Deres store spørgsmål var: “Passer vi ikke længere sammen?”

Den ene eksploderede af og til. Den anden var helt uforstående og havde det meget dårligt med disse udbrud, som førte til store konflikter. Jeg bruger ofte en ø-metafor for at beskrive, at vi som mennesker er forskellige og opfatter forskelligt. På vores øer er der forskelligt landskab, natur, bebyggelse, sprog, tanker , følelser, oplevelser og adfærd. Vi skal over på hinandens øer for at forstå hinanden. Når vi kan lytte ordentlig til hinanden og se hinandens perspektiver får vi medfølelse med hinanden og nye løsninger og muligheder opstår. Det skete også med dette par. Da de forstod, hvordan de triggede hinanden, ophørte skænderierne. De fik en gensidig forståelse af hinandens behov.

Fantastisk at opleve, hvordan forståelse af hinandens perspektiver kan skabe store forandringer.

Når kærligheden lykkes

Jeg har netop afsluttet et par, som var tæt på at gå fra hinanden efter at have fået barn. De havde ikke formået at finde nye roller i forhold til hinanden efter familieforøgelsen.

Parret var ellers meget glade for og tætte på hinanden. De betragtede hinanden som hinandens soul mates og havde med stor forventning set frem til familieforøgelsen. Men hverdagen med barn, nye jobs, husmandssted med meget vedligeholdelse havde været for meget for dem, og begge følte sig svigtede af den anden.

Efter den første samtale var det tydeligt at se, at de var kørt trætte. De begyndte at strukturere hverdagen mht. fordeling og prioritering af opgaver, fik afsat tid til hinanden nogle gange om ugen, fik planlagt tid til sig selv, fik slukket mobil og pc´er i bestemte tidsrum. De lavede aftaler om at aflaste hinanden med barnet, lærte kommunikationsteknikker, så de undgik misforståelser. Da begyndte der hurtigt at ske forandringer. De fik en større forståelse for hinanden, og nu er kærligheden vendt tilbage, og ønsket om at være sammen mærkes igen. De har igen lyst til at planlægge fremtiden sammen, fået større overskud, og det blot på 5 samtaler på 5 måneder.

Det rører mig, når et par finder glæden og kærligheden ved hinanden igen

Opfølgning – en enkelt time kan være nok

Forleden kom en kvinde i 50´erne. Hun havde for nogle måneder siden haft en dyb depression kompliceret med angstanfald. Hun havde fået det bedre og var stoppet hos mig. Vi havde aftalt, at hvis livet udfordrede hende, og der opstod en situation, som hun ikke vidste, hvordan hun skulle klare, så skulle hun søge hjælp og støtte for at forebygge en ny nedtur.

Nu var den gal igen. Hun havde en konflikt med sin bror, som gik hende på, og som hun spekulerede meget over. Ellers havde hun det godt, passede sit arbejde, samt havde fået et mere åbent forhold til sin mand. Vi talte om konflikten, og hun fik nogle redskaber til at sætte sine grænser og håndtere sine følelser. Hun var meget afklaret efter denne samtale, vidste hvordan hun vil “tackle” broren og havde så meget kontakt til sine ressourcer, at hun var klar til igen at gå videre i livet “på egen hånd”.

Så en enkelt time, hvor hun fik bekræftet sine egne tanker og set sagen fra forskellige vinkler, gjorde, at hun fik smilet igen.

Psykisk mishandling – når den eneste udvej er at flygte

En kvinde havde været gift med en mand, der terroriserede hende og truede hende. Det var en voldsom historie. Hun var fuldstændig ødelagt fysisk og psykisk. Hendes eneste udvej var at flygte, og det gjorde hun en aften og skjulte sig hos noget familie.

Hun bad derefter om skilsmisse – engang for alle – for at komme væk fra manden. Da hun kom til mig, var det for at finde sig selv igen og finde ro indeni, da hendes krop og nervesystem var helt i alarmberedskab. Stille og roligt arbejdede vi os fremad, og hun genvandt troen på sig selv, tilliden til sig selv og andre mennesker. Hun fik livet tilbage. Hun havde i en periode midlertidigt mistet kontakten til sine børn og børnebørn. Hendes største sejr var, at hun nu igen kunne genoptage denne kontakt, hvilket var en stor glæde.