Blog

Fordelene ved at lære mindfulness i en gruppe

Overvejer du at lære mindfulness på et 8-ugers forløb?

Dette blogindlæg handler om de ekstra fordele, der er ved at lære mindfulness i en gruppe. Hvis du har besluttet dig for at ville lære mindfulness og er i tvivl om, om du skal melde dig til et gruppe forløb, et individuelt forløb eller selv tilegne dig nogle mindfulness færdigheder, kan du måske blive inspireret af dette blogindlæg.

En ny vane skal etableres

Når du skal i gang med at lære mindfulness, skal du indstille dig på, at du skal bruge noget tid på at træne. Der skal hives tid ud af kalenderen, minimum nogle gange ugentligt, allerhelst dagligt. En ny vane skal etableres.
Du kan sammenligne det at skulle i gang med at lære mindfulness med at skulle i gang med f.eks. at lave styrketræning. I mindfulness er det dit sind og din nærværsmuskel, der styrkes. Under styrketræning er det kroppens muskler der, trænes og styrkes. Begge dele kræver motivation, prioritering og selvdisciplin. Det kræver, at gamle vaner skal lægges om – og nye etableres. For mange er det ikke nødvendigvis en nem sag.

(Og her taler jeg af egen erfaring. Det tog mig flere år at få mindfulness etableret som en fast bestanddel af min hverdag. Jeg kender alle undskyldningerne – og ved, hvor svært det er at finde tiden…)

De ekstra fordele ved at lære mindfulness over 8 uger – i en gruppe

Nogen taler om, at det tager 21 dage at indøve en ny vane. Nogen siger 30 dage. Andre er helt oppe på 66 dage.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om et af tallene er det ”rigtige”, men mere bruge det som afsæt til at sige og skabe forståelse for, at vores sind ofte kører pr. autopilot. Sindet har sine vaner og mønstre. De skal aflæres – og det kan tage noget tid, inden nye vaner er indarbejdet og blevet til en ny autopilot.

Derfor kan det være en stor fordel at lære mindfulness over en 8 ugers periode = 56 dage. Her er en god chance for, at du får mindfulness ind under huden (den nye vane), mærker de gode effekter af mindfulness og bliver motiveret til at vedligeholde din mindfulness træning.

Dette får du med, når du lærer mindfulness i en gruppe

  • En mulighed for at være en del af en gruppe, hvor alle er samlet om det samme
  • Vigtig viden om aktuelle psykologiske emner, der støtter din træning
  • Ideer til, hvordan du kan fastholde din motivation og selvdisciplin
  • Respons på de oplevelser, du har, når du mediterer (så du ikke falder i ”fælder”)
  • Hjælp til at få etableret den nye vane – at praktisere mindfulness
  • Viden om, hvad du kan forvente, at der sker i dit sind, når du laver mindfulness
  • Masser af inspiration og læring ved at høre dine medkursisters oplevelser (der vil nemlig være meget individuelle erfaringer)
  • Oftest bliver det lettere for den enkelte at meditere, når flere gør det sammen
  • En mulighed for at være en del af en gruppe, som støtter, anerkender, og som du kan være stille sammen med
  • En vifte af mindfulness-øvelser, så du fremadrettet kan sammensætte dit eget program

På et 8-ugers mindfulness kursus vil du som regel lære, hvad du behøver at vide, for at komme godt i gang med en mindfulness praksis.

Således sagde en af mine tidligere kursister om mit gruppeforløb:

I løbet af kurset har jeg fået gode værktøjer og er blevet langt bedre til at håndtere stress og lytte til mig selv. Det har været rigtig fint og givende at mødes hver mandag og lave øvelser sammen med de andre i gruppen, samt lave erfarings udveksling. Hanne er en dejlig, rolig, behagelig og empatisk formidler. Vi har fået rigtig mange gode råd og værktøjer med undervejs i forhold til det at udøve mindfulness. Hanne har indtalt nogle gode lydfiler, som jeg har benyttet næsten dagligt. Jeg kan helt klart anbefale forløbet.

Du kommer tættere på dig selv, når du dyrker dit eget nærvær. Du får det nemmere i dine relationer – ja, der er ikke mange ulemper med at blive bevidst nærværende. Du vil opleve ro og fordybelse, på en helt ny måde.

Jeg drømmer om, at flere mennesker opdager, hvordan stilhed og nærvær med os selv, tænder for vores hjertevarme og indre lys. Set fra mit ståsted – så er det bare med at komme i gang.

Kærlig hilsen
Hanne