Blog

“Fra konflikt til fredfyldte relationer”. Er det tid til fornyelse?

Når du har gentaget dig selv tilstrækkeligt – er det tid til fornyelse

Lad mig starte med at slå fast: Konflikter er en naturlig del af livet sammen. Det er en fantasiforestilling, hvis vi tror, at et liv sammen med andre altid kan være roligt og harmonisk. Det er ganske enkelt ikke virkeligheden. I livet sammen med vores kære eller i samarbejdet med kollegaer, vil der opstå konflikter og uenigheder. Spørgsmålet er, hvordan vi forholder os til dem, når de opstår. Rent faktisk har vi et valg, selvom det ikke altid føles sådan, når vi står midt i en konflikt.

Det kan give ro i sindet at vide, at konflikter er naturlige – og ikke noget, der for enhver pris skal undgås.

Rigtig mange voksne mennesker har ikke lært, hvad “god konfliktløsning” er. De har det ikke med i bagagen. Nogle er vokset op i hjem med meget voldsomme konflikter og vil for alt i verden undgå noget, der bare  minder om. Andre er vokset op i familier med tavshed og en attitude: “Det her taler vi ikke om”. Og så er der alle variationerne midt i mellem. Dvs. mange voksne mangler erfaring med at løse konflikter, så man kommer ud af en konflikt med værdigheden i behold.

Prøv at spørge dig selv: Hvordan løste vi konflikter i min opvækst familie?

Hvad er en konflikt?

En konflikt opstår, når to mennesker har modsatrettede eller blot forskellige behov på samme tid. Og da ikke to mennesker er ens, betyder det, at vi oplever konflikter hver eneste dag.

Når vi oplever et behov, kan behovs-processen forløbe på 2 måder:

  1. Nogle gange er vi heldige, at vores behov opfyldes uden videre. Behovs-processen foregår da således:
    Vi har et behov -> det tilfredsstilles -> vi finder ro
  2. Sværere er det for os, når vores behov ikke opfyldes. Behovs-processen ser da således ud:
    Vi har et behov -> det tilfredsstilles ikke -> frustration, skuffelse, irritation, sorg vil opstå

For at finde ro indeni igen, er man nødt til at lære at håndtere den frustration og de følelser, der følger med, når man ikke får sit behov opfyldt. Man skal på en måde gennem en lille sorg – for at nå frem til accept og indre ro igen.

Vi mærker et behov for fx nærhed, den anden er ikke til rådighed, vi bliver frustrerede og forsøger at komme i kontakt, men afvises. Processen er her: Vi bliver skuffede, sørger, accepterer og bliver rolige på ny.

Når vi oplever et behov: “Jeg vil gerne have, at du slukker for fjernsynet. Der er noget, jeg gerne vil fortælle dig og dele med dig”. Så er det første – og ofte sværeste – vi må gøre, at tillade os selv at have behovet og at udtrykke det.

Men mange af os er vokset op i familier, hvor det var “forkert” eller “egoistisk” at sige, hvad vi gerne ville have. Med det resultat, at vi som voksne går direkte i kritik-fælden: “Skal du altid sidde og se fjernsyn? Hvorfor interesserer du dig aldrig for mig? Du tager aldrig et initiativ. Du er ligeglad med mig”.

Men selvom vi udtrykker vores behov ordentlig og direkte, kan vi stadig risikere, at den anden svarer med et: “Det passer rigtig dårligt. Jeg har ikke tid lige nu. Kan det vente?” 
Eller en barskere udgave: “Hvad er der nu?”

Som jeg plejer at sige: Følelser og behov kan ikke diskuteres. De skal formidles og udveksles. Og her er det vigtig at undgå kamp og nedsættende replikker. Rigtig, rigtig tit kan behov forhandles og imødekommes, således at begge parter kan gå fra konflikten og føle sig mødt og tilfredsstillet.

Nogle gange er vores behov så forskellige, at vi ikke kan mødes. Når det sker, er der i virkeligheden kun én ting at gøre; nemlig “at græde over tabet”. Sorgen er det eneste, der kan genoprette vores egen indre balance – og genskabe roen.

I mit intensive terapi-forløb “Fra konflikt til fredfyldte relationer”, vil du bl.a. lære om behovs-processen. Du vil lære, hvordan du udtrykker dine behov og grænser respektfuldt, samt hvordan du håndterer frustrationen og sorgen, når dine behov ikke opfyldes.

Der udover vil du

  • blive klogere på, hvor det er din kommunikation går galt, og hvornår det er, du bliver misforstået.
  • lære at se tingene både fra dit eget perspektiv og den andens perspektiv.
  • komme til at forstå på et dybere niveau, at vi alle er forskellige og derfor få lyst til at lytte til og komme din partner, børn, forældre, kollega i møde på en ny måde.
  • opdage hvordan, det er muligt at skabe løsninger, der tilfredsstiller begge parter.

Hvis du har interesse i at fordybe dig i kunsten at skabe og vedligeholde sunde relationer, kan  mit intensive forløb: “Fra konflikt til fredfyldte relationer” måske være noget for dig. På nedenstående link kan du læse yderligere om:

  • hvornår forløbet kan være relevant for dig
  • hvad du kommer til at arbejde med
  • hvor forløbet fører dig hen

Ja, jeg vil gerne vide mere om: “Fra konflikt til fredfyldte relationer”